Eurooppalaisen äärioikeiston uudet suuntaukset

Lauantaina 22.10. Helsingissä kokoontuu Suomen vastarintaliikkeen kutsusta neljä äärioikeistolaista ryhmää. Vastarintaliikkeen lisäksi paikalla on järjestön ruotsalainen kattojärjestö Svenska motståndsrörelsen (SMR), italialainen Casa Pound, sekä saksalainen Freie Nationale Strukturen. Järjestöt edustavat erilaisia tendenssejä eurooppalaisen äärioikeiston sisällä. Ne ovat kukin omalla tavallaan hyvä osoitus siitä, kuinka eurooppalainen äärioikeisto ei enää mahdu vanhoihin stereotypioihin. Fasismin ja äärioikeiston vastustaminen vaatii tämän kehityksen ymmärtämistä ja ryhmien toiminnan perusteellista tutkimista.

Tässä hengessä julkaisemme käännöksen ruotsalaisen antirasistin ja fasismin tutkijan Mathias Wågin tekstistä “Kansallismielinen kulttuuritaistelu – white powerista metapolitiikkaan”. Teksti käsittelee ainoastaan Ruotsia. Maassa toimii kuitenkin harvinaisen moninainen joukko liikkeitä ja niiden tarkastelu on erittäin hyödyllistä eurooppalaisen tilanteen ymmärtämiseksi. Lisäksi teksti sivuaa ruotsalaisen SMR:n toimintaa ja antaa siten pohjan myös vastarintaliikkeen analyysiin. Kirjoitus on alunperin julkaistu kirjassa Det vita fältet – Samtida forskning om högerextremism.

Mathias Wåg – Kansallismielinen kulttuuritaistelu – white powerista metapolitiikkaan

Muualla samasta aiheesta:
Dan Koivulaakso – Media hyysää murhamiehiä
Mikael Brunila – Ei ole yhtä äärioikeistoa

1 comment
 1. Jahvetti said:

  Hyvä aloitus. Mathias Wågin kirjoitus vaikuttaa tietopitoiselta.

  Natsien ‘Vastarintaliike’ on jo pari vuotta valmistautunut toimimaan myös Suomessa, mutta vasta lauantaina 22. lokakuuta nähtiin sen ensimmäinen ennalta ilmoitettu julkinen esiintyminen Suomessa. Tämä tapahtui Helsingissä ja keräsi lyhyellä varoitusajalla kohtuullisen suuren vastamielenosoituksen. Silti ei voida olettaa, että ko. natsiliike tunnettaisiin riittävästi edes vastamielenosoitukseen osallistuneiden helsinkiläisten keskuudessa, saati muualla Suomessa.

  Pitää ottaa huomioon, että laajempi yleisö saattaa samaistaa tämän järjestön Pekka Siitoimen perillisiin*, eikä siten osaa ottaa vakavasti kehoituksia valppauteen ‘patrioottinatsien’ suhteen. Pitäisi saada ensin äärioikeiston suhteen jo enemmän tai vähemmän valppaat piirit ymmärtämään, että ‘Suomen vastarintaliike’ on toista maata. Sen yhteys Ruotsin väkivaltaiseen ja terroristiseen natsiliikkeeseen ei ole pelkästään aatteellinen, vaan syvän järjestöllinen. ‘Suomen vastarintaliike’ tuotiin maahan osana ruotsalaista ‘franchisingketjua’. Mukana ei tuotu vain avoimen kansallissosialistista ideologiaa ja valkovihreitä nuolilippuja, vaan kaikesta päätellen myös käytännön koulutus, taktiikka ja strategia.

  Ei ole ainakaan suuresti liioiteltua luonnehtia ‘Suomen vastarintaliikettä’ saman puolueen, Svenska motståndsrörelsenin, Suomen osastoksi. “Suomalainen” kansallisuusaate on sille korkeintaan kuriositeetti, jos sitäkään. Heidän ‘pohjoismainen’ kansallisuusidentiteettinsä on täysin rotuidentiteetin kyllästämä. Heille ‘rotu’ on yhtä kuin ‘kansakunta’. Näin voivat Suur-Ruotsin luomista ajavat suomalaiset natsit kutsua itseään ‘patriooteiksi’. Ei sillä, että äärioikeistolaiset olisivat yhtään parempia suomalaisnationalisteina, mutta tämä erikoinen syntyhistoria myös osaltaan havainnollistaa heidän eroaan 90-luvulla päivänvaloon ryömineisiin kotoperäisiin uusfasisteihin.

  Mathias Wågin kirjoituksessa käydään läpi useita natsiliikkeeseen nykymuotoihin johtaneita hajaannuksia. Ei pidä silti laskea ainakaan sen varaan, että Suomeen nyt järjestäytymässä oleva natsiliike neutralisoituisi esimerkiksi “emopuolueen” kanssa syntyvän välirikon kautta. Jo tähän lauantain seminaariin oli kutsuttu edustajat hieman toisenlaisista liikkeistä Italiasta ja Saksasta. Ne ovat yhtälailla suuntautuneet suoraan toimintaan, väkivaltaan ja terroriin, eikä niiden vaikutus Suomen uusfasistiseen liikkeeseen ole sen toivottavampaa.

  *Näitä kummelinatseja ei pidäkään ottaa liian vakavasti, vaikka he yrittivätkin rekisteröidä ‘puoluettaan’ viime keväänä. Vakavammin pitää silti tarkkailla valtiovallan mahdollista suopeaa suhtautumista, sillä kummelinatsien rekisteröityminen avaisi myös vakavammin otettaville fasismin ilmentymille oven lain suojaamaan julkiseen toimintaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: